Tippek a környezetbarát utazáshoz

Szerencsére egyre több ember tartja fontosnak, hogy a minél környezetbarátabb módon élje a mindennapjait. Azonban miért ne vidd ezt a szemléletet magaddal a nyaralásra is? Összeszedtünk pár jó tanácsot arra vonatkozóan, hogy miképp tudsz környezetkímélő módon utazni.

Kornyezetbarat-utazas-(1).jpeg

Ökoturizmus

Az egyik megoldás lehet az ökoturizmus. Ezek olyan szervezett programok, amin általában helyi vezetőkkel kisebb turista csoportok ismerhetik meg az adott környék természeti kincseit, illetve védelmük fontosságát. Ez az egyre népszerűbb programtípus természetközeli, aktív kikapcsolódást kínál, miközben fejleszti a környezettudatosságunkat.

Alternatív megoldások

Azonban nem kell feltétlen e köré szervezni a teljes nyaralást. Elég az is, hogy ha az utazás során odafigyelsz pár dologra. Az első és legfontosabb az odajutás módja. Amennyiben megoldható válassz környezetbarát utazási módot, mint például a vonat. A helyi közlekedésnél keresd az alternatív megoldásokat, Európában például Hollandia és Dánia is jelentős kerékpáros kultúrával rendelkezik, ezt az igazán környezetbarát utazási formát érdemes kihasználni. Nem véletlen az említett országok fejlett biciklis infrastruktúrája. Az éghajlat miatt csaknem egész évben jó közlekedési alternatíva, a domborzat miatt pedig nem is olyan megerőltető.

Ne szemetelj!

Figyelj oda a szemétre, amit termelsz. Lehetőleg ne vegyél egyszer használatos evőeszközöket, csomagolásokat. Ahol iható a csapvíz oda vigyél magaddal kulacsot, a napi bevásárlásra pedig készülj vászon táskával. Utánanézhetsz a helyi szemétgyűjtési szokásoknak, lehet, hogy megoldható a szelektív hulladék külön gyűjtése.

Keresd a helyit!

A bevásárlásnál, étkezésnél – csakúgy, mint az otthoni környezettudatos életmód esetében – részesítsd előnyben a helyi termelőket, illetve a szezonális terményeket. Ezek minden esetben kevesebbet utaznak, így kisebb öko lábnyommal rendelkeznek, emellett sokszor ízletesebbek és egészségesebbek is, mint a világ túlfeléről érkező társaik. Arról nem is beszélve, hogy a helyi gasztronómia szerves részét képezi a felfedezni kívánt területnek, kultúrának, így az autentikus élményhez is nagyban hozzájárul.

Utazás előtt azonban a legfontosabb a megfelelő utasbiztosítás kötése. Az általa nyújtott biztonságérzet nagyban hozzájárul a sikeres feltöltődéshez, kikapcsolódáshoz.

Következő cikkünk:
Hogyan utazz egyedül, biztonságosan?