Top 3 helyszín, ahol meglesheted a sarki fényt

Imádod a telet, és az ünnepi hangulatot? Számodra egy téli kiruccanás felér egy tengerparti nyaralással? A Te bakancslistádon is szerepel, hogy láthasd a sarki fényt? Mutatjuk a 3 legjobb helyszínt a természeti csoda megtekintésére.

Izland

Az állítást, hogy Izland a legalkalmasabb helyszín a sarki fény megtekintésére, több tényező is bizonyítja. Mindamellett, hogy Izlandon a természeti jelenség az év 7-8 hónapjában látható, a térség vonzerejét időjárási viszonyai alkotják. A hőmérséklet az Északi sark közelsége ellenére sem ér el extrémen alacsony értékeket, sőt az őszi hónapokban akár 10 fokban is megcsodálhatjátok a sarki fényt. A lélegzetelállító természeti adottságok szintén plusz pontot jelentenek Izland számára, az itt található gleccserek, vízesések és gejzírek ugyanis páratlan látványt kölcsönöznek. Bár a fények az éjszakai sötétség bármely órájában megjelenhetnek, a legtöbb észlelés este 9 és hajnali 1 óra között történik. Annak ellenére, hogy a jelenség jó esetben bárhonnan látható, érdemes olyan fényszennyezéstől mentes helyszínt választani, ahol biztonságos a várakozás. Reykjavík városa számos ideális helyszínt tartogat: a Gróta világítótorony és a Sun Voyager acélszobor mellett számos kilátó található a helyszínen.  

 

Lappföld

Lappföld, az örök hó birodalma, a télapó otthona, a rénszarvasok földje igazán mesés, páratlan úti cél. Az északi nyugalom életre szóló élményeket tartogat: ide utazva a természetben, rönkházakban szállhattok meg, napközben szánhúzó kutyákkal utazhattok, esténként pedig szaunákban melegedhettek. Mindemellett, természetesen részesei lehettek a csodálatos sarki fény látványának.

 

Alaszka

Alaszka északi fekvésének köszönhetően az a helyszín, ahol a legnagyobb az esély arra, hogy lássátok a sarki fényt. A régióban ugyanis az év 365 napjából 243 éjszakán feltűnik a mesés jelenség. Az izgalmas sarkvidéket augusztus és április között érdemes látogatni, de ha tehetitek, márciusra tervezzétek az utat: az időjárási viszonyok ugyanis ebben a hónapban a legkedvezőbbek.
 

+ Fontos tippek

Összegyűjtöttünk pár hasznos tippet, melyeket érdemes megfogadnotok, mielőtt belevágtok a kalandba!

  • Legyen nálatok meleg öltözet! Sapkára, sálra, kesztyűre és kézmelegítőre is szükségetek lesz!

  • Szerezzetek be csúszásgátló talpat!

  • Lábbelitek legyen vízálló!

  • Ha fotóznátok, mindenképp vigyetek állványt!

  • Fontos kellék lehet a powerbank, a hidegben ugyanis a készülékek gyorsabban merülnek!

  • Szükségetek lehet zseblámpára vagy fejlámpára is!

 

Bármelyik lenyűgöző helyszínt is választjátok, gondoljatok a biztonságotokra! Indulás előtt ne felejtsétek el megkötni a megfelelő utasbiztosítást, a gondtalan időtöltés érdekében! 

Következő cikkünk: Utazás tömegek nélkül, avagy nyugalmas utazás Európában