Törökország legszebb tengerpartjai

Törökországnak rengeteg vonzereje van, és nem titok, hogy a 7000 (!) kilométeres partvonalát borító több száz strand az egyik legnagyobb ezek közül. Néhány legszebb török táj észlelhető a partja mentén, és rengeteg helyi kultúra élvezhető a homokban. Ha török tengerparti nyaralást tervezünk, nem könnyű a döntés, hova is induljunk, de íme néhány szuper opció!

Kabak tengerpart, Fethiye

Körülbelül 25 kilométerre Ölüdeniz üdülővárostól a bohém hangulatú Kabak falu rejtőzik, amelyet leginkább hátizsákos turisták, jógázók és természet rajongók látogatnak, innen további 30 perc gyalogút vezet a Kabak strandra vezető meredek ösvényhez. Innen már jól látható a félhold alakú öböl, amelyet fenyőerdők és hegyek vesznek körül, az alján pedig békés strand található, kristálytiszta vízzel és puha homokkal. Mivel az előbb említett célközönségre lett alakítva, ezért sok étterem, bár és parkoló nem található itt, de minimális rákészüléssel kiváló strandolós napot tölthetünk el itt.

Mermerli Beach, Antalya

A török riviéra részeként Antalya városközponttól mindössze egy kőhajításnyira található Mermerli Beach, egy kis városi strand, amely egy régi kikötő mellett található. Mivel Antalya kizárólag gyalogos övezet, így Mermeli csak gyalog érhető el, de megéri, hisz ez a legjobb hely a pihenésre, napozásra és úszásra egy városban sétálva töltött hosszú délelőtt után. A strandra való belépéshez kisebb díjat kell fizetni a Mermerli étterem bejáratánál, és onnan leereszkedni egy fa lépcsőn. De ez ne tántorítson el: ez az ár tartalmazza a napozóágyat, a napernyőt, italokat, fagylaltokat és ételeket, amelyeket az étterméből közvetlenül a helyünkre hoznak nekünk. Bár a partszakasz elég kicsi, de a vízben bőven van hely. A tenger tiszta és gyönyörű kilátás nyílik innen a szemközti partra is. 

Kék lagúna, Ölüdeniz

Az Ölüdeniz kék lagúna valószínűleg Törökország leghíresebb strandja, és nem indokolatlanul. Természeti szépsége, tiszta, kék tengervize és nyugodt atmoszférája szinte mágnesként vonzza a kikapcsolódni vágyó utazókat. Ez a széles öböl éppen az Égei-tenger és a Földközi-tenger találkozásánál található, egy védett természeti parkban, a Babadag-hegyekkel a háttérben. A homok itt viszonylag szemcsés, de ez nem zavaró: a legtöbb látogató szeret a sekély vízben heverészni, ami mindig kellemes hőmérsékletű és biztonságos a gyermekek számára is. 

Ha már kitaláltuk, mi lesz a török tengerparti nyaralás célpontja, akkor nincs más hátra, mint az utasbiztosítás - és már indulhatunk is! 

Következő cikkünk:
Trogir, Dalmácia szíve