Tulipánvirágzás Hollandiában

A mondás úgy tartja, hogy ha valaki szereti a virágokat, rossz ember már nem lehet. Ha virágimádó vagy, akkor pedig egyszer mindenképp úticél kell hogy legyen Hollandia. Ha pedig képeket és videókat nézünk a tavaszi tulipánvirágzásról, akkor pedig abszolúte felkerül a bakancslistánkra az ország. De mi is ez a tulipánmánia?

tulipanviragzas-(1).jpeg

A hollandiai tulipánvirágzás évente milliókat vonz az országba, és számos turista látogatja meg, hogy megcsodálhassa a varázslatos tulipánmezőket. A tulipánoknak mély gyökerei vannak Hollandia történelmében, és a virágok fontos szerepet játszanak az ország gazdaságában is.

A tulipán története

A tulipán eredetileg azonban nem volt Hollandiában honos. Közép-Ázsiából származik és a török hódoltság idején, a 16. században jelent meg Ausztriában, majd ezt követően Hollandiában. Carolus Clusis volt az, aki meghonosította Leidenben a tulipánt, mert úgy tartotta hogy az ottani klímaviszonyok tökéletesek lennének a tulipánok számára.

A népszerűsége egyre nőtt az országban, végül olyan szintekre is emelkedett, amikor már létezett egy olyan tulipánhagyma, ami drágább volt, mint egy fővárosi lakás. Bár ez a hihetetlen árszint nem tartott sokáig, a tulipánrajongás kitartott, és Hollandia az első helyet foglalja el a világ tulipántermesztői között.

Tulipántermesztés Hollandiában

A termesztést először Haarlem környékén kezdték, ugyanis itt volt hozzá megfelelő homokos talaj hozzá, aztán később Leiden irányába folytatták, így jöttek létre a terjedelmes tulipánmezők. Ennek az egyik része a Keukenhof park is, melynek magyar jelentése a “konyhakert”. Neve onnan származik, hogy régebben ez a terület Bajor Jakoba grófnő birtokához tartozott, és itt termesztették a gyümölcsöket, zöldségeket és az asztalhoz illő virágokat is. Vagyis ez volt a konyhához (keuken) tartozó kert (hof). A mai Keukenhof park alapját egy 19. szazadi átalakítás adta.

Ezen a 32 hektárnyi területen több, mint 7 millió növény virágzik, összesen 80 tulipán fajtával. A kert minden évben csak 8 hétre nyit ki, de a virágok mellett számos programmal is várják a látogatókat; a Juliana Pavilonban például “Tulipán Mánia” kiállítás nézhető meg, de rendeznek kincskeresést, állatsimogatót és virágshowkat.

Mielőtt azonban elindulnál megcsodálni a virágokat, ne feledkezz el a megfelelő utasbiztosítás megkötéséről, hogy teljességében át tudd magad adni ennek a mesebeli élménynek!

Következő cikkünk:
Útban az Eiffel-toronyhoz - mit érdemes megnézni?