Védőoltások utazáshoz

Ha idegen országba utazunk, érdemes minél alaposabban felkészülni és tájékozódni a terület egészségügyi helyzetéről, különösen akkor, ha más kontinensre látogatunk el. Egészségünk megőrzése mindig első számú prioritást kell élvezzen, ezért ne hanyagoljuk el a megfelelő védőoltások beadatását, ha ez ajánlott!

oltas-(2).jpeg

Az, hogy melyik országban milyen védőoltások szükségesek, a Nemzetközi Oltóközpont oldalán nézhetjük meg és akár helyben időpontot is foglalhatunk az oltás beadatására. A központ az oltás beadása mellett aktuális, utazással és ott tartózkodással kapcsolatos egyéb egészségügyi tanácsokkal is ellát bennünket, így teljesen felkészülve indulhatunk útnak. Sőt, ilyenkor tájékozódhatunk arról is, hogy az adott desztináció területén felütötte-e a fejét utóbbi időben olyan vírus, amely további védőoltás beadatását indokolja. 

Időben kezdjük el a folyamatot, hiszen a legtöbb védőoltást nem egy adagban kell beadni és a hatása sem azonnali. Arról nem is beszélve, hogy sosem tudni, milyen reakciót vált ki a szervezetünkből az adott védőoltás, ezért semmiképp sem érdemes utazás előtti napokra halasztani az oltást. 

A leggyakrabban javasolt védőoltások, amelyeket országtól függően az oltóközpont, vagy háziorvosunk tanácsolhat számunkra: 

  • Hepatitis A, amennyiben járványveszélyes területre készülünk és tervezünk tengeri ételeket fogyasztani.

  • Hepatitis B, amelyet érdemes több, mint egy hónappal utazás előtt elkezdeni, hogy a szükséges három adagot meg tudjuk kapni időben.

  • Diftéria, tetanus, pertussis és polio elleni védőoltások, amelyeket gyermekkorban mindenki megkapott, de felnőtt korunkra már nem biztos, hogy még mindig hatékony, ezért érdemes újraoltatni magunkat, ha ez szükséges az utazáshoz. 

  • Hastífusz elleni védőoltás, amely 95%-os védelmet biztosít, ha fertőzött területre utazunk. 

  • Kolera elleni védőoltás, amely két évig biztosít védelmet a betegséggel szemben és utazás előtt kétszer beadandó. 

  • Bár malária ellen védőoltás még nem létezik, különböző gyógyszerekkel elkerülhetjük a megfertőződést, ha jellemzően fertőzött területre utazunk. Ezeket utazás előtt egy héttel tanácsos elkezdeni szedni és sok esetben előfordulhat napozással, vagy alkoholfogyasztással kapcsolatos ellenjavallat szedésével kapcsolatban. A Nemzetközi Oltóközpont erről is teljeskörű tájékoztatást tud nyújtani. 

A védőoltások ellenére sem lehetünk teljesen biztosak benne, hogy nem kapunk el valamilyen más betegséget utazásunk során, ami miatt egészségügyi ellátásra szorulunk, ezért ne feledkezzünk meg az utasbiztosítás megkötéséről sem!

Következő cikkünk: Milyen gyógyszereket vigyél magaddal az utazásra?