Ezekkel a helyekkel bővült az UNESCO Vilálgörökségi listája 2023-ban

Az UNESCO Világörökség listán összesen 1199 hely szerepel, amely kulturálisan, természetileg, vagy mindkettő szempontjából fontos. 2023 szeptember végén ez a lista 42 helyszínnel bővült. Ezek közül válogattunk.

Ezekkel-a-helyszinekkel-bovult-az-UNESCO-Vilagoroksegek-listaja-2023-ban-(1).jpg

A lista fontossága

Idén 50 javaslatot vizsgált a bizottság, amely közül 42-őt vettek fel a Világörökségek közé. Az, hogy egy helyszín ide tartozik számos előnnyel járhat, melyek közül a legfontosabb, hogy nagyobb eséllyel marad fent az utókor számára.

Emellett általában növekszik a környék turizmusa, veszély esetén pedig az UNESCO is segítséget nyújt. Például a szervezet segítségével menekült meg a kambodzsai Angkor Wat nemzeti park a fosztogatóktól. Az afrikai Viktória vízesés egy gáttól, de délszláv háborúban, bombázás nyomán keletkezett károkat is az UNESCO segítségével állították helyre Dubrovnikban.

Új helyszínek 2023-ban

Ezúttal nem térünk ki mind a 42 új helyszínre, csupán a legizgalmasabbak közül mutatunk be néhányat.

Történelmi főváros

Új elem a listán Koh Ker, amely 928 és 944 között a Khmer Birodalom fővárosa volt. Kambodzsa kulturális örökségének a megőrzése szempontjából fontos bővítés, Délkelet-Ázsia egyetlen hét lépcsős piramisának is otthont ad.

A maja kultúra bölcsője

Felkerült a listára a Guatemalában található Tak’alig Ab’aj, egy korai erőd, amely a maja kultúra kiindulási pontjaként szolgált. A helyszínt a mai napig látogatják a bennszülöttek bizonyos rituálék miatt.

Afrikai bővítés

Afrika erősen le van maradva, csupán a helyszínek 9%-a található a kontinensen. Idén 8 helyszín került innen a listára és már közel a 100-as határ. A bővítésben szerepelnek nemzeti parkok (Bale Mountains, Nyungwe). Illetve védett hellyé vált, az elefántok élőhelyének megőrzése szempontjából fontos Massif erdő, a kongói Odzala-Kokoua nemzeti parkban.

Megosztó döntések

Ciszjordániában, Jerikó városa közelében található történelmi romok is felkerültek a listára. A világ egyik legrégebb óta folyamatosan lakott területének szereplése nem meglepő. A régió katonai, politikai konfliktusai miatt azonban feszültséget szült, hogy a helyszín Palesztina részeként szerepel a listán.

A Világörökség helyszínei mindig kiváló utazás célpontok, érdemes az indulás előtt böngészni őket kicsit. Kiemelten fontos azonban, hogy indulás előtt minden esetben gondoskodjatok a megfelelő utasbiztosítás megkötéséről!

Következő cikkünk: A legjobb ranchok az Egyesült Államokban - Legyél te is cowboy egy időre!